Pengenalan

Home > MAKLUMAT TERAJU > Pengenalan

Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) ditubuhkan sebagai satu unit strategik di Jabatan Perdana Menteri bertujuan menerajui, memacu dan menyelaras Agenda Bumiputera sebagai sebahagian Pelan Transformasi Negara.

TERAJU melapor terus kepada YAB Perdana Menteri dan Majlis Tindakan Agenda Bumiputera (MTAB) yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri dan dianggotai oleh menteri-menteri kabinet dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Misi utama TERAJU yang ditubuhkan pada 2 Februari 2011 dan dilancarkan secara rasmi oleh YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak pada 8 Februari, 2011 ialah untuk menentukan apabila Malaysia mencapai Wawasan 2020 nanti, Bumiputera diwakili secara seimbang dalam pekerjaan berpendapatan tinggi, pemilikan syarikat besar dan dalam sektor-sektor pertumbuhan tinggi ekonomi.

Pada 26 November 2011, YAB Perdana Menteri telah melancarkan “Hala Tuju Transformasi Ekonomi Bumiputera” (Bumiputera Economic Transformation Road Map) yang menjadi asas kepada transformasi ekonomi Bumiputera

2016 Hakcipta Terpelihara. Unit Peneraju Agenda Bumiputera.

Nama Penuh

Alamat Emel

Tajuk

Pilih Program (jika ada)

Telefon

Mesej

Bantuan / Help

Pilih Bahasa / Select Language

Malaysia  United-kingdom-flag

 

Tukar warna teks

 

 

Untuk membesarkan tulisan tekan butang:

Untuk mengecilkan tulisan tekan butang

Untuk mencetak laman web, tekan butang

*